Nye opgaver, nye veje
Strategi og udvikling i biblioteksverdenen

Halifax Central Library er lysende smukt

Læs mit rejsebrev fra et af verdens 10 smukkeste og et af Canadas fremmeste biblioteker, åbnet december 2014 og tegnet af danske arkitekter. Udgivet på Danske Biblioteker, december 2018.

Halifax (ca. 400.000 indbyggere) er hovedstad i den canadiske delstat Nova Scotia, en driftig universitetsby, der i 2010 udskrev en international arkitektkonkurrence om et nyt hovedbibliotek. Konkurrencen blev vundet af Schmidt Hammer Lassen Architects (der i øvrigt netop er overtaget af det store amerikanske arkitektfirma Perkins+Will) sammen med et lokalt firma. Schmidt Hammer Lassen står for en række meget vellykkede biblioteker, bl.a. herhjemme Den sorte Diamant, Dokk1 og Kulturøen i Middelfart. Også biblioteket i Halifax er særdeles vellykket og har modtaget en stribe internationale arkitekturpriser – herunder en ranking i det amerikanske tidsskrift Wired som et af de ti smukkeste biblioteker i verden.

Det, der gør biblioteket særligt interessant, er, at det ikke bare i arkitekturen er dansk, men også i hele bibliotekskonceptet er dybt skandinavisk præget. Det nye bibliotek åbnede i december 2014. Det ambitiøse succeskriterium baseret på hidtidige besøgstal var en mio. besøgende det første år. Målet blev nået i maj 2015 – og siden har huset konsolideret sin rolle som møde-, være- og lærested. Den vagthavende bibliotekar fortæller begejstret og stolt over at vise en dansk kollega rundt, at huset fungerer perfekt, der har ikke været et eneste klagepunkt.

Læs artiklen om Halifax Central Library på Danmarks Biblioteker.

Udgivet Biblioteksforeningens medlemsmagasin, Andre biblioteker 2018 nr. 6

Flere indlæg om biblioteker