Bragt i Biblioteksforeningens medlemsmagasin, i serien Andre biblioteker, og ligger også på db.dk

Fuglefjord
Fuglefjord Bibliotek på Færøerne. Foto af Gitte Larsen

Hvor stort skal et lokalsamfund være for at kunne bære et bibliotek? Det er naturligvis en politisk afgørelse. Med kommunalreformen blev der som bekendt i Danmark ryddet grundigt ud i de små bibliotekers rækker, og vi har ikke siden diskuteret dette spørgsmål særlig meget. Men for de små samfund er det vigtigt. Og den nedre grænse er ret uklar.

For eksempel har Havdrup, en sjællandsk stationsby med 4000 indbyggere, ikke længere et bibliotek. Mens Billund med det samme indbyggertal arbejder på et nyt, imposant bibliotek der skal indgå som en del af konceptet ‘Billund børnenes hovedstad’. Ok, der er LEGO til forskel, men alligevel!

I Strib er der 4500 indbyggere. Her besluttede kommunalbestyrelsen i Middelfart at nedlægge biblioteket, men borgerne protesterede så voldsomt, at de fik lov at drive det videre med frivillig arbejdskraft i et år. Det gik ret godt. I dag understøtter Middelfart bibliotek Strib, hjælper de frivillige, køber materialer til dem, vejleder.

På Færøerne, som vi i bibliotekssammenhæng heller ikke taler så meget om, er der 42.000 indbyggere, hvoraf næsten en tredjedel bor i Torshavn. Her er der både et flot folkebibliotek og Landsbiblioteket, der også fungerer som bibliotek for Færøernes Universitet. Men der er over tredive andre biblioteker på øerne. Hvis danske mål for biblioteksbæredygtighed gjaldt her, måtte de fleste nok tage til Torshavn for at gå på bibliotek. Færøerne havde seneste kommunalreform i 2009, hvor der blev fastlagt en struktur med 30 kommuner. De har alle biblioteker. Her er to eksempler på forskellige måder at drive dem på:

I Fuglefjord kommune, der har 1.500 indbyggere ligger folkebiblioteket på bedste plads i bygden med udsigt over fjorden. Det er den gamle skole, et klassisk smukt Færøsk stenhus med græstørvs tag. Biblioteket drives af en fuldtidsansat, faguddannet bibliotekar. Det er helt overvejende et klassisk bogbibliotek med en velholdt samling, hvoraf dansk skønlitteratur udgør en væsentlig del. Biblioteket, der deler huset med turistinformationen, er fuld af litterær atmosfære. Den fine samling i Fuglefjord bibliotek har kun få brugsspor. Der opgøres ikke udlånsstatistik i Færøernes biblioteker, men bibliotekaren fortæller at udlånstallet er ca. 1000. Om året. Hun vil gerne sammenlægges med skolebiblioteket og måske med nabokommunens bibliotek, der kun ligger få kilometer væk. Men det er en politisk prioritering, at Fuglefjord Kommune har sit eget bibliotek

I Runavik Kommune er der 3.500 indbyggere. Her har de gjort noget af det bibliotekaren i Fuglefjord drømmer om. Folkebiblioteket er lagt sammen med skolebiblioteket på byens smukke nye skole. Biblioteksrummet er ramme for kunstudstillinger og biblioteket kan bruge skolens aula til arrangementer. Jeg får ikke udlånstallet her, men der er både skoleelever og voksne brugere på en almindelig hverdag. Det er ikke kun størrelsen, det kommer an på. Konceptet og partnerskaberne er afgørende.

Save

Save

Hvornår er små biblioteker bæredygtige?
Tagged on: